niverzita si pripomína jubileum zakladateľa odboru archívnictvo

25.09.2013 Prešov

Prešov 25. septembra (TASR) - Zakladateľ odboru archívnictvo na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity (PU) Ferdinand Uličný oslavuje 80. narodeniny. Univerzita pri tejto príležitosti zorganizovala konferenciu Poznávanie dejín Slovenska, ktorá sa koná pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Keďže profesor Uličný momentálne aj napriek dôchodkovému veku pôsobí na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, pridala sa aj táto inštitúcia k usporiadaniu dvojdňovej medzinárodnej konferencie na jeho počesť.
„Dohodli sme sa ako pracoviská a inštitúcie, ktoré si chcú uctiť jeho prácu, že usporiadame konferenciu. Program sme museli nahustiť do dvoch dní. Dokonca počas druhého dňa prebieha program v dvoch blokoch. Veľmi nás teší, že pozvanie prijali aj zahraniční hostia, sú to poľskí a českí kolegovia. A čo sa týka problematiky tematických okruhov, je to Slovensko v období stredoveku od obdobia Veľkej Moravy až po 20. storočie s dominantným dôrazom na stredovek a raný novovek,“ povedala jedna z hlavných organizátoriek konferencie Marcela Domenová.
Samotný jubilant na konferencii prezentoval svoj príspevok Môj vzťah k dejinám Slovenska a už na začiatku poznamenal, že nevie, či byť v tomto príspevku vedcom a historikom, alebo obyčajným človekom, ktorý je dojatý. Zhodnotil svoju prácu a popísal, že k dejinám a archívnictvu sa dostal v podstate náhodou, keď mu prijímacia komisia na vysokú školu nedala na výber, aj keď pôvodne chcel študovať nielen dejiny, ale aj filozofiu. Zároveň sa priznal, že svoju prácu miloval a stále ho baví napríklad písať a publikovať.
„Nepamätám sa, hoci mám 80 rokov, aby sa niekde robila takáto veľká konferencia nejakému môjmu staršiemu kolegovi-profesorovi. Zhodou okolností sa to začína pri mne a je to fajn, pretože aj takíto prestarnutí univerzitní profesori si zaslúžia, aby sa mohli svojim študentom a kolegom predstaviť, či sú zdraví a predstaviť sa aj tým, či im to v hlave ešte funguje, alebo by už mali prestať,“ povedal o konferencii jubilant.
Ferdinand Uličný je slovenský historik, archivár a pedagóg, autor mnohých vedeckých štúdií a monografií. Je jedným zo zakladateľov odboru archívnictvo na Prešovskej univerzite v Prešove.
 

Vyberte región

mark